La gràcia del dietari (ARA)

Des dels crits angoixats d’Unamuno a les paraules planeres i franques de Sandor Márai: si un sentit tenen els dietaris és que hi preval el mostrar-se a la perfecció formal. Llegeixo Octubre, el dietari de Miquel Pairolí que trobareu ressenyat per molts autors gironins. Un text de paraula molt calculada i de ritme molt ben portat. Si m’ha interessat és perquè al crit de ‘Beckett’ o  de ‘Camus’ ja remeno la cua, però com a dietari l’he trobat tou i poc arriscat. És Cultura que s’embruta amb guants: apunta a Sánchez Piñol, amb qui s’atreveix tothom, encara que per mi no és l’autor que més enganya.  ‘Refugis…’ repeteix Pairolí evocant unes paraules de Kafka; i sembla que s’hi complau. Quin drama, el d’aquest país: els savis es refugien i s’exposen els analfabets tronats. Diferent és Tot el que tinc, de Miquel Colomer, que sense excel·lir en la prosa, és palpable i evita el mépris de l’intel·lectual. Caldria poder parlar de tot, com Cesare Pavese fa, sense deslligar-ho de la pròpia vida. Perquè només la vida encén la vida i només llegint-la a ella podem millorar.

Sóc d’una generació que ha viscut molts professors a sou i pocs mestres. D’un país on no hi ha terme mig entre el periodista que es creu objectiu i l’acadèmic de despatx. Formo part d’un Estat on els diaris viuen de furgar les pors i els prejudicis dels ciutadans. Vull dir que els joves que intentem pensar, ens ho hem de fer sols i a pesar de la universitat i la premsa. Que el contacte amb el jo íntim dels homes intel·ligents, que és la forma més efectiva d’entrenar el pensament, el fem a través d’epistolaris, memòries  i diaris. Si agafes un dietari és per entendre les pors concretes del seu autor i per parlar-hi de cor, no a través de reflexions generals o evasives. Agafes un dietari per llegir-hi vida que es mira de forma honesta i que s’explica, no peces que llueixen en forma de conte o de petit assaig. Si recomano els dos dietaris és motius contraris: a Tot el que tinc hi vius l’home per dins i a Octubre hi ha veus comentaris aguts i lliçons magistrals. Pairolí té un apunt sobre joventut i ignorància que potser m’hauria d’aplicar. Però la meva ignorància em diu que la gràcia del dietari no rau en l’abast dels temes o en la bellesa de la prosa sinó en la voluntat de mostrar-se, fins i tot en el que hem fracassat. En despullar-se, si és possible, oblidant que et llegiran.

5 Respostes to “La gràcia del dietari (ARA)”

 1. alas Says:

  Punsoda, voy a medio camino de TEQT, del gran Colomer, y es tan poquita cosa que da como apuro decirlo. Seamos novios, pero también claros.

  • Anna Punsoda Says:

   Em sap greu, doncs. Jo crec que hi ha correspondència entre intenció i el resultat. que és un llibre que no va de res i que no enganya a ningú. una abraçada

 2. Josep Maria Says:

  És una vergonya la quantitat de propaganda (volia dir publicitat però era propaganda amical) que van fer del llibre del Pairolí. Jo me’l vaig comprar il·lusionat i em vaig quedar mut. Després vaig veure la teva crítica i l’has clavat. Tu m’has ensenyat moltes més coses amb els teus posts i no cal donar-se tanta importància. Entenc què vols dir amb el dietari del Colomer però a mi no m’interessa. De la pàgina del Sostres només us llegia a tu i al Vila. Ara per llegir elogis del Duran ja no hi entro mai. Que passis un bon nadal

 3. Guim Says:

  Doncs justament avui m’he comprat els Diaris de Fuster del 57 al 60, alguna referència?
  M’agrada el teu bloc, et segueixo!

 4. Josep Says:

  Un dels millors dietaris que he llegit últimament és “Rates al jardí” del Valentí Puig. De debò. S’ha publicat ara, però data del 1986.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: