De quan érem racialistes

(el penjo ara perquè no l’he pogut revisar bé i tot això meu)

Si Valentí Almirall no hagués topat amb Pompeu Gener avui la nació catalana no existiria. O això diu Francisco Caja a La raza catalana, almenys. Pel pensador-espanyol-instal·lat-a-Barcelona, va ser la influència de Pompeu Gener el que hauria fet que Valentí Almirall se separés de Pi i Margall. Es veu que Pompeu Gener havia estudiat a París amb Jules Soury i que va freqüentar la Société d’Anthropologie fundada per Paul Broca, que d’ells va aprendre’n la teoria de les races basada en l’antropometria cranial i que aleshores la va ensenyar a Almirall. Per això aquest va abandonar el federalisme, que s’havia basat exclusivamente en teories filosòfiques, i va convertir-se al nacionalisme, començant a distingir la raça pirenaica de la raça central-merididonal. No és que Pi i Margall no fos racialista, diu Paco Caja, el que passa és que ell no derivava conseqüències polítiques de la diferència racial, mentre que Almirall sí, i per això aviat va començar a parlar dels diferents tarannàs dels pobles i de la importància d’estimar la terra que els feia diferents.

La raciologia s’aniria filtrant al Principat a través de diversos estudiosos europeus, que estaven molt contents de rebre pupils catalans perquè aquests els hi proporcionaven una base pràctica molt útil per a les seves teories -perquè sembla que Espanya era un cacau racial. De tots els episodis de la raciologia que explica Paco Caja, però, potser el més sonat és la simbiosi que s’hauria donat entre Gustav Kossinna, aquell lingüista i arqueòleg alemany que tant agradava a citar els nazis, i Pere Bosch-Gimpera, que el teníem tot capficat buscant les coincidèncis entre d’expansió dels íbers i els dialectes orientals i occidentals del català.

Jo desconec si aquestes teories de la raça que cita Caja van tenir mai cap fonament ni si els estudiosos que les treballaven ho feien en vistes a objectius polítics.No sé si és cert que el doctor Robert anava perseguint sevillans per mesurar-los el crani i per comparar-lo amb el dels gironins, que eren els catalans més purs, o amb el dels habitants de Balaguer, que diu que eren els més petaners. Però sé que el discurs de la raça circulava molt als anys vuitanta i noranta de finals del XIX i que no era cosa dels catalans. Caja mateix cita a alguns craneòmetres hispànics que també dividien la penínsunla entre catalans, euskars i castellans. Per això, potser és  possible que no fossin les teories racials el que portés els estudiosos catalans a fer-ne un discurs nacional sinó l’immobolisme d’unes estructures polítiques que no permetien aglutinar un ‘nosaltres’ el que els portés a insistir tant en la raça. En l’obra de Joan Maragall es veu molt bé: deixa de parlar de races a mesura que va afinant les metàfores orgàniques de la societat i parla menys d’energies i de cossos nacionals quan el catalanisme polític -basat en la idea de voluntat- s’imposa.

La raça va ser un mecansime diferenciador propi de la Catalunya provincial com l’orígen dels catalans va ser-ho durant els primers deu anys de la Catalunya autonòmica, pensin en el Partit Andalusista. La diferència és que en aquell moment l’ús polític de la raça buscava unir els catalans per oposició als castellans, mentre la referència constant a l’origen buscava dividir-los. Buscava i busca, perquè ahir mateix el líder del PSOE a Extremadura reclamava que Catalunya ‘els hi tornes’ -literalment- els néts dels que van venir-hi a treballar durant el franquisme. Sembla increïble però és cert. Possiblement l’avantatge més gran de l’estat català seria que el debat sobre la identitat deixaria de basar-se en allò que no es tria…perquè tan innoble va ser apel·lar aleshores a la raça com ho és apel·lar encara a l’origen.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: