Alcalde: atansi’s a Amposta (29/08/2013)

Deu dies abans de les últimes eleccions, Òmnium Cultural va organitzar un debat que duia per nom ‘Catalunya, camí d’Europa’ a la Seu Vella de Lleida. Quan vaig saber que l’Àngel Ros havia dubtat fins al final si assistir-hi o no per por a com pogués interpretar-se la seva presència, vaig veure que el PSC les passaria molt magres per continuar sent el joc d’equilibris tan precari que avui, i a pesar de tots els xous mediàtics, encara és.

Se’ns diu que el PSC s’ha vist desbordat per les circumstàncies i jo no m’ho crec. Si el PSC reacciona com ho fa és perquè el seu nombre de votants disposats a passar-se a C’s triplica els que estarien disposats a passar-se a ERC, com a mínim de votants de les últimes autonòmiques. Però aquests primers no abunden a la circumscripció de Lleida, on l’unionisme està força ben repartit, per exemple i mal que em pesi, cap a la banda Pelegrí. Per això crec que l’alcalde Ros hauria de participar a la Via Catalana de la diada, sobretot ara, que ja ha declarat que si hi anés seria per reivindicar la possibilitat de votar.

Hem patit la paràlisi d’una Espanya centralista: Ros i els batlles de l’Ebre serien la garantia que la República de Catalunya, si ve, no mensytindria el territori. Hem patit una Espanya sucursalista: Ros vivia bé de l’empresa privada i encarna una manera de fer política que té més a veure amb el lideratge que amb l’indocumentat que enganxa cartells des dels setze anys per veure quin càrrec li cau. Hem patit una Catalunya autonòmica repartida entre CiU i el PSC: ara necessitarem el PSC al joc de partits perquè la República de Catalunya no sigui l’empresa de col·locació d’ERC i Convergència.

A mig camí entre el Sala-i-Martin i l’Arcadi Oliveres, entre l’arquebisbe Sistach i la monja Forcades, hi trobareu l’alcalde de Lleida. És el clàssic home de poc soroll que ha aguantat l’Espanya de les autonomies. De fet, només per aquests homes s’explica que un Estat on algú assassina un Maulet i després es presenta com si res a les llistes electorals d’Alianza Popular, no hagi caigut en una altra guerra. Però a part de pel seu tarannà conciliador, la Via Catalana necessita l’alcalde de Lleida perquè no ens passi amb Catalunya el que ens ha passat amb Espanya: que, tret dels congressistes, els barruts del pont aeri o els que hi tenen parents i hi viatgen contínuament, bona part de catalans no hem tingut mai Espanya al cap. Això és perquè no s’ha construït un relat espanyol del qual ens sentíssim part com a catalans. Cal que Lleida formi part del relat de Catalunya i cal popularitzar aquest relat, perquè un Estat és una comunitat política, social i sentimental: si hi falta el segon component és un negoci, si hi falta el tercer és un paradís artificial, i escolti, no hem batallat tant perquè vinguin a Tarragona a blanquejar calés o a Lleida a comprar tabac.

Suposo que el PSC aguantarà aquest equilibri de perfils fins al final, perquè si s’espolsen Ros, Pia Bosch o Marina Geli res els distingiria de C’s, i perquè també a Barcelona, i penso en la Laia Bonet, hi ha vida més enllà de Pere Navarro. Ros podria aprofitar la seva posició de força per participar a la Via Catalana, com va acabar participant al debat d’Òmnium. Baixar a Amposta seria una manera de dir que no es troba còmode en un Estat que no està disposat ni a saber quina part dels seus ciutadans hi continua enganxada contra la seva voluntat. Seria una manera de dir que preferiria que el seu partit no negués una part d’ell mateix, que li fa vergonya dubtar si convé o no convé prendre part als debats més importants de la seva ciutat. Alcalde: faci’s valer, perquè no ho sembla, però el seu partit el necessita més a vostè que vostè a ell. La Lleida moderna és filla seva, com Girona és filla del Quim Nadal. A Pere Navarro, a casa nostra, no el votaria ni el gat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: