El doctor Corbella i l’educació sentimental catalana

Als anys noranta, el doctor Corbella ocupava el tron que actualment han de repartir-se Francesc Torralba, Sebastià Serrano i Gaspar Hernández. Com que aleshores anàvem curts de personal, el psiquiatre també havia de fer de filòsof, de sociòleg, de sexòleg, de premiat del Ramon Llull i per descomptat de pedagog. I així com la Dharma va estendre la música inaugurada per la Nova Cançó, Corbella va divulgar el cèlebre discurs de la ‘crisi de valors’ entre els criptocristians passats pel Canet Rock, alliberant-lo de la potestat de l’Opus Dei. Els seus hits Viure sense por,Viure en parella Pensar o viure: pensar massa, una manera de no viure van envair moltes llars catalanes fins que, passats els anys i ja en plena consonància amb les preocupacions actuals, va atacar de nou amb Benestar emocional o Educar amb valors: una eina per a ser feliç.

Però el més fascinant del cas no és la festa que els nostres mitjans de comunicació van pagar al psiquiatre ni que es forrés alliçonant-nos sobre la fidelitat i després ho deixés tot per sa nina de les lletres. Allò realment interessant és veure què va permetre que un discurs tan superficial com el seu arrasés en aquell moment. Majoritàriament l’aplaudien dones de mitjana edat que havien rebut menys formació del que la situació general dels anys setanta els hi havia permès. Dones que tot just descobrien que l’orgasme no era una beguda americana i que sortien d’unes relacions familiars basades en el secretisme, l’absurda moral del ‘val més boig conegut que savi per conèixer’ i la por a l’autoritat paterna. Eren les primeres mares àmpliament incorporades en feines diverses i per tant les primeres víctimes de la histèria vital i laboral. Les primeres que, a més, van viure l’esclat dels divorcis plantejats en termes d’innocents i de culpables. Enmig d’aquest canvi de paradigma de la llibertat, va arribar Joan Corbella. El psiquiatra va ser a la educació sentimental de Catalunya el que Jordi Pujol ha estat a la seva formació democràtica: arrossegàvem un buit atàvic de cultura en tots dos sentits i, per bé i per mal, el més espavilat de la classe va convertir el desert en el seu regne. Les conseqüències negatives dels anys de pujolisme les coneixem bé, però de l’imperi de les emocions tampoc en vam sortir indemnes.

Jo, per exemple, sóc una víctima del doctor Corbella. Quan vaig fer catorze anys, se’m va explicar que el meu cos acabava de donar ‘símptomes de maduresa’. Als divuit em van fer saber que ‘el sexe necessita la tendresa per créixer en expressions afectives’. I encara de vegades, quan sóc a la lluna, em diuen que ‘patim una mancança de comunicació interpersonal’. L’argot fa riure, és clar, però ajuda a entendre com el buit que durant anys deixa la cultura pot ocupar-lo qualsevol bestiesa. Òbviament als anys noranta ja teníem obres catalanes molt més potents i alhora senzilles per educar-nos sentimentalment que les del famós psiquiatre –que per més inri, des de Plató fins a Foucault, els citava a tots per no dir res. Però aleshores encara no havia quallat un circuit cultural de publicació, difusió i debat d’obres que abastés totes les edats. És cert que els xarlatans són un fenomen permanent de la raça adàmica però cal pensar que, a còpia de dècades de tenir una cultura més normalitzada, seran cada cop menys influents. Ho sabrem si d’aquí a trenta anys una novel·la com Pedra de tartera té més o menys impacte que la bibliografia del doctor Corbella i si prendre el sol continua sent menys nociu per l’intel·lecte que llegir les patums del moment.

Una resposta to “El doctor Corbella i l’educació sentimental catalana”

  1. papixulo Says:

    en Corbella no ha fet res més que el que fan tants d’altres, verbigratia, espectacle, literatura de consum, divulgació patillera, ara penso amb en Punset, en fi, la formació del gust, la capacitat per entendre el que passa, tot convertit en pinso per empapussar via mitjans a la patuleia que pensa que el romanticisme el va imposar Camilo Sesto

    comparteixo l’avorriment i el fàstic

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: