L’ascensor social

“Els burgesets catalans es forren mentre els del lumpen mengen merda”, diu el tòpic classicista que ens han venut des de la mort de Franco. Ara bé, les exitoses carreres de Carme Chacón, filla d’un bomber, i dels germans Fernández Díaz, fills d’un militar, desmenteixen almenys la part escatològica de la cançoneta. És interessant que l’ascensor social funcioni perquè això descobreix les regles del joc: el que actualment talla les ales a un català ambiciós no és l’origen ni la classe social, sinó que es desviï un pèl dels discursos polítics oficials, que sempre vénen marcats pels equilibris de poder i pels límits que dicta Madrid.

Fa cent anys les elits de Barcelona s’engreixaven aquí, les elits de Madrid s’engreixaven allà i als miserables els mataven de gana a tot arreu. Però d’ençà que l’Estat s’ha fet més extensiu a través de les autonomies, les elits de Barcelona han d’aprofitar les engrunes que regalen a Madrid i qualsevol que vulgui farà carrera si respecta i enforteix el marc constitucional, com fan la Chacón i els Fernández Díaz.

El president Pujol diu que sempre va treballar perquè l’ascensor social funcionés i així, fent que els immigrants i els seus fills progressessin, se sentissin Catalunya com a pròpia. I jo diria que l’ascensor ja rutlla, però que el botó per fer-lo pujar i baixar no és a Barcelona. Principalment perquè la dinàmica del marc constitucional batejada pels nostres partits ha desplaçat, durant els últims trenta-quatre anys, el centre de poder econòmic a Madrid. Un centre que continua acumulant tot el poder polític i la capacitat d’influència: per això el PSOE pot fer ascendir una catalana i presentar-la com l’autèntica renovació d’Espanya, i per això ella predica que s’oposarà com una fera al pacte fiscal i acumula vots dels companys de partits també crescuts -i progressats- aquí.

Una resposta to “L’ascensor social”

  1. Xavi Says:

    L’enfoc del teu artícle és massa parcial Anna.

    Crec que l’ascensor continua sent el de sempre. “Burgessets de bona familia” continuen tenint les coses molt més fàcils. I no parlo de partits polítics, parlo de cotidianeitats.

    Ptons

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: