Gais a banda?

En poques obres l’erotisme homosexual s’exposa amb tanta tensió i bellesa com a La mort a Venècia. I Mann era, en principi, heterosexual. O a la inversa: no veig que Garcia Lorca converteixi les seves afeccions sexuals en l’eix central dels seus poemes. Vull dir que ni la homosexualitat és un motiu exclusiu dels que se’n consideren, ni els creadors homosexuals viuen d’explotar només les seves peripècies emocionals. El món de l’art és ple d’homosexuals, de bisexuals i ho serà de polisexuals quan es descobreixi vida en un altre planeta. Bàsicament perquè la sexualitat no és un pols a blanc o negre sinó un ventall cromàtic amplíssim, que reserva els matisos als qui acumulen un excedent de força i una fam terrible de bellesa. Famós és el De profundis, la carta que Wilde va escriure al seu amant des de la presó i que molts devorem com una història d’amor tèrbola, intensa, al marge de si Douglas era home, dona o camell.

Si en èpoques de forta repressió totes les condicions sexuals confluïen en l’art unitàriament, no entenc perquè avui haurien de segregar-se. Parlo pel munt de recitals, editorials, certàmens literaris, festivals de teatre i de cinema gais que s’han disparat a Barcelona últimament. És evident que destacar l’homosexualitat d’un autor, fa cinquanta anys, feia un servei. Però ara que ja tenim les tietes i els capellans escandalitzats, ara que trobar un creador heterosexual és feina de titans, fer-ne un gènere a part em sembla una solemne bestiesa. Primera perquè no pot distingir-se l’Art homosexual de l’heterosexual: l’Art és eròtic per naturalesa, fins i tot si és religiós. Segona perquè situar a banda els gais és empobrir-ho tot: pocs han enriquit més les arts que els afamats d’ebefs. I després perquè si se’ns demana un esforç general d’integració, no cal muntar una indústria cultural paral·lela. Si volem normalització, podríem començar per no presentar-los com uns éssers semidepravats, com es fa a L’arquitecte. O podríem no destacar constantment llur condició i usar-los com a reclam per fer-nos els tolerants. El mercadeig que fa la política amb l’homosexulitat m’indigna però no em sorprèn. Sí que em sorprèn que hi trafiqui l’art, que fins fa deu anys havia aglutinat autors amb tots seves les diferències. I si dins la corrent general ha sabut plasmar la repressió en obres cèl·lebres, no em crec que ara no pugui plasmar-hi l’alliberament.

 

6 Respostes to “Gais a banda?”

 1. Tweets that mention Gais a banda? « Anna Punsoda -- Topsy.com Says:

  […] This post was mentioned on Twitter by Maria Vila, EstherRo and Núria MG, ferrancab. ferrancab said: Anna Punsoda "Gais a Banda?" http://ow.ly/3R83x […]

 2. noctas Says:

  Un 10..pedazu escrit, com no podia ser d’altra manera. Qui sap aprofundir, sap escriure tb aquest articles més facilons. En el fons, soc un admirador de la teva escriptura. ..en el fons!

 3. ÒscarAzAl Says:

  Amén. Encara espero el dia que s’adonin que els primers a discriminar-se són ells mateixos i que no pots demanar que t’incloguin si insisteixes a separar-te.

 4. Efrem Says:

  Espero amb candeletes el dia que es faci exactament el mateix però canviant el sinònim “homosexual” per “heterosexual” :PPPP

 5. Efrem Says:

  Però el que amb més força reclamo, és la creació de restaurants exclusius per a zoofílics. No m’he passat un any ensenyant-la a utilitzar el servei perquè ara em discriminin als restaurants quan hi vaig amb la meva cabra!

 6. Gemma C Says:

  L’editorial Planeta trafica amb la marca “Ramon Llull” que tant serveix per a premiar escriptors que s’ho valen com qualsevol oportunista. És contradictori premiar amb un “Ramon Llull” algú com la Nuria Amat que fins fa ben poc practicava el suïcidi amb la cultura catalana. Potser ja li ha passat la ruqueria i s’ha independitzat del Foro Babel. En qualsevol cas, Catalunya no hauria de permetre que la marca “Ramon Llull” sigui de gaudi i us d’un particular. Legisladors: al loro!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: