27/06/10

Discutim amb A. sobre el preu pel que ens venem les persones i la conversa, que havia començat impostada, acaba fluint miraculosament fins a la confessió. D’aquest dia ple de tràmits que no podia ajornar més només en queda un rostoll de lluna que apareix i desapareix entre els blocs desiguals de la Gran Via. Potser sí que tots venem el millor de nosaltres i que és un estalvi de temps i un símptoma d’intel·ligència provar de vendre-ho al millor comprador. Que cal prestar poca importància a l’intercanvi de favors que es dóna sempre entre els homes quan no són família. És cert que molts venen companyia entregada a canvi de qualsevol companyia, que algunes mandroses encara venen sexe a canvi de bona conversa mentre exigeixen igualtat, i que uns pocs miserables venen la seva influència a canvi d’uns diners que invertiran per tenir més influència i humiliar nous desgraciats.  Però a mi el lliure mercat m’acaba on em comencem les conviccions, que gràcies a Déu són poques, perquè en aquest món nostre, tan il·limitat, no hi ha ningú més limitat que aquell que creu honestament en alguna cosa. Conservar intacta la llibertat interior: aquesta deu ser l’obstinació de tot jove que es creu pur i que, qui sap, potser no passa d’orgullós. 

Em pregunta A. si em vendria el cos i li dic, estanyada, que no sabia que el mercat de l’escriptura anès tan malament. Riu amb aquella cara de nen que ha trencat tots els plats i que no se’n amaga, i donem l’esquena al cul que queda de lluna quan enfilem Borrell. Acostumo a mantenir-me freda, indiferent, davant qualsevol home que fa ostentació de la seva posició de poder. De fet només em deixo comprar pel que crec que, per talent i saviesa, està en condicions de comprar-me. Ni per llepaculs ni per trepes ni per animetes mal alimentades que, per sentir-se importants, han de fer sentir miserables als altres. I això té un preu que de moment, com que sóc jove i treballadora, encara puc pagar. Explica Zweig que sempre ha sentit predilecció per l’home prudent, per l’estrateg que calcula tempos i que, a la llarga, amb astúcia,  entomant-ne algunes, venç. Jo, en canvi, no sé si per dona o per imbècil o per ambdues condicions, sempre he sentit una fascinació idiota per l’heroi. Pel que defensa el que creu amb força i en qualsevol lloc, confiant absurdament que amb el seu gest farà justícia.  Per l’heroi que arrisca a perdre,  no pel bocamoll, terriblement cínic, que envia a morir els altres mentre fa pamflets des del sofà.  Arribo al pis sobrevinguda per aquella nostalgia, dolcíssima, del qui aviat emprèn un viatge sol  i m’assec arraulida al balcó.  Barcelona,  bullanguera i confusa, és molt més bonica a les fosques. Potser només ens hauriem de vendre l’ànima si, amb l’oportunitat que ens donen, podem reparar sobradament el mal que fa un altre per poder-la comprar. Bona nit.

5 Respostes to “27/06/10”

 1. Efrem Says:

  “No hi ha ningú més limitat que aquell que creu honestament en alguna cosa” … “sempre he sentit una fascinació idiota per l’heroi. Pel que defensa el que creu amb força i en qualsevol lloc, confiant absurdament que amb el seu gest farà justícia.”

  Potser sentis fascinació pels més limitats d’aquest món perquè saps que en l’altre són els més il·limitats, humm em refereixo a que potser no és tan idiota la fascinació… bé, no ho sé, em refereixo més a mi que a tu, perquè a mi també em passa, i esclar, no puc entendre que em fascini la limitació sense que aquesta tingui una plusvàlua superior, que no estamos tan mal! Bona nit.

 2. Xevi Says:

  la fascinació per l’heroi us ve donada genèticament. en l’elecció del mascle hi ha un element clau, encara que no us n’adoneu i és qui protegiria millor les vostres cries. hi ha un austríac adam lenfred crec que es diu, que té un assaig molt interessant sobre això. saluuuut i bon estiu!

  • Anna Punsoda Says:

   home, confiar que l’heroi protegirà millor les teves cries és confiar molt eh! com era allò de nietzche? al voltant de l’heroi tot és tragèdia? doncs això 🙂 una abraçada!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: