El PSOE i els nous cartells electorals

Pots cridar a participar fent mil promeses falses o repetint i repetint obvietats, pots apel·lar al sentit comú com si només tu el representessis o inclús pots modelar a la carta el que no és prou evident i encara es deixa interpretar. Pots presentar xifres a l’alça o a la baixa, fer passar la part pel tot o el tot per la part, pots sortir a bordar contra els bisbes o contra els falsos activistes, presentar-te com el Messies o com l’únic garant de la llibertat, de la unitat o del que més s’avingui al partit que encarnes i a la història que arrossega. Tot això serà més o menys immoral però entra dins el joc polític i la seva estratègia electoral. Però el que no és pot fer és jugar amb el sentiment més primitiu dels ciutadans perquè la por va de l’estòmac a l’urna sense recórrer, ni per un trist segon, a la capacitat racional que tens tu i que no té el teu gos. La por és l’emoció més automàtica, l’estimul que només busca protecció sense qüestionar el preu ni els mecanismes del que suposadament la proporciona. És la pilota que llances al gos perquè comenci a córrer d’una banda a l’altra encara que la cursa el porti a la perdició o que mori queixalant la gomota enverinada.

I això són els últims cartells dels socialistes, que superen, i de llarg, “l’aquí no hi cap tothom” del Duran o el “gaudeix de la vida” de l’autobús ateu que portava cua a Barcelona. I guanyaran, probablement guanyaran perquè, com han de fallar si fereixen el més profund de l’ànima? És la por del pare de família que no pot perdre la feina als cinquanta anys, la del jove que estudia i que treballa com un bèstia i que no sap ni com viurà o la del jubilat que, decebut i cansat, pateix per com acabarà de passar els seus dies. La por exclou qualsevol mirada reposada i tota capacitat crítica perquè és velocitat i és esquema maniqueista: dreta és igual a crisi, que és igual a no feina i a fills que malviuen, i esquerra és igual a Q3, que és igual a feina i dona callada i contenta. I aquesta és la seva estratègia, una cadena perfecta de causa i efecte moguda per un silenciós guant vermell. Recórrer al realisme com feia el Duran o moure a l’hedonisme bramant que Déu no existeix pot semblar-nos mesquí i mal intencionat, però com a mínim ateny al que és propi de les persones, que és seure, valorar i decidir. La por no, la por és aquella part de l’home que el lliga al mamífer sense introspecció, la part que el denigra i que l’obliga a viure sempre a remolc dels que, en principi, haurien de defensar-lo. Només per això, perquè Pavlov fa més de cent anys que se sap inviable pel que fa als humans, ja no mereixen el vot.

4 Respostes to “El PSOE i els nous cartells electorals”

 1. Efrem Says:

  Un dels protagonistes dels cartells, el gran Berlusconi, deia que tant se li enfotia si parlaven bé o malament d’ell, el que li importava és que en parléssin: els socialistes catalans han après la lliçó!

 2. Alba Says:

  Clap, clap, clap!

  (t’he linkat -feia temps que ullejava el teu blog!- comptant amb el permís del míster, espero comptar amb el teu també! Una abraçada!)

 3. Carme Says:

  Cada dia fan més fàstic aquests socialistes! Sembla mentida que de la immoralitat n’hagin fet bandera i a damunt que els funcioni…! Viuen a costa de la part més irracional d’un bon grapat catalans, la qual cosa fa una pena immensa. Per què han de fer pensar? De què s’engreixarien sinó? Hi ha dies que costa sortir al carrer…
  Enhorabona pel teu escrit.

 4. joan oliu Says:

  Hi ha aquest engany de bons i dolents i hi ha aquest fals escenari on només dancen PP i PSOE. Però això no és el més greu.
  El més greu és que els partits espanyols vinguin a pescar i s’emportin dos terços de la nostra representació parlamentària, el greu és que hi hagi Obiols i Badies que facin la feina als espanyols, el greu és que tinguem tant poca capacitat d’autoreferenciar-nos, tant poc autocentrament.
  Tant li costa a la gent entendre que Tremosa és l’únic candidat que ens pot representar?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


A %d bloguers els agrada això: