El mite, el buit i l’snob (article d’Elmatí.cat)

 

És absurd voler alçar-se sobre els segles per contemplar el curs històric i els seus detalls recòndits, i és encara més absurd voler copsar fidelment el sentit de la totalitat. Per això parcel·lem el temps i caricaturitzem personatges i dates insignes, per això reunim en una batalla el sentit d’una llarga estratègia o encarnem en un home tota la lluita per la llibertat. Però el mite, que comença condensant sanament tota la grandesa inabastable, acaba simplificant al màxim els motius i confonent el que és trivial per l’essencial o viceversa. El mite s’acaba encarcarant, sempre, en la idea d’una lectura interessada que ens permet justicar-nos en pràcticament tot. Això són Els soldados de Salamina i la guerra civil com una batussa sense nord ni implicació, o és Casablanca i l’amor a la idea i al no retorn, o és El nom de la rosa i el Déu flagell i fosc. El mite és la base on ens recolzem quan, amb quatre fustes i un cordill, ens esforcem i ens esforcem a fixar el castell on voldríem viure.

 

I al final, entre homes i dates faula, la nostra història no és una línia lògicament desplegada sinó que és una pluja de punts aïllats que comencen i que acaben en el trist esquema d’ells mateixos. Al final són segles idea, som vides collage. Sense continuïtat històrica no hi ha responsabilitat ni deute amb la cultura ni amb la terra pròpia, sense saber-nos els mateixos que ens equivoquem o mentim no hi ha consciència ni progrés moral. La fosca és l’últim home, el que no vincula la seva lluita amb la lluita del seu món, el que només acaba estimulant-se quan se sent parlar tot sol, el que pretén inventar-se de nou cada dia. Entre aquest immens estelat de mites només hi queda el buit i l’snob, perquè si convertim el polític en un màrtir el seu compromís per sentit i continuació, i perquè no s’hi val a xuclar el país per muscular el cervell i enlluernar les fembres sense després passar comptes amb la tradició.

Una resposta to “El mite, el buit i l’snob (article d’Elmatí.cat)”

  1. Efrem Says:

    Mentre llegia m’anaven venint imatges del nen del Zaratustra nietzschenià i del president d’Itàlia, en Berlusconi. Relacionant-los amb la fosca de l’últim home 😉

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: